Kalix får ett resecentrum för persontrafik

Publicerad

Under tisdagen var det äntligen dags för Kalix kommunalråd Tommy Nilsson (S) att ta det första spadtaget inför bygget av en tågstation i Kalix.

– Det känns oerhört glädjande att det äntligen blir av. Vi har aldrig haft en persontrafik i närheten av Kalix centrum. Tidigare har den gått i utkanten av kommunen i Morjärv och Vitvattnet, säger han.

Kalix kommun satsar 14 miljoner kronor, Tillväxtverket beviljar stöd om 12,8 miljoner kronor. Trafikverket får stöd om 5,2 miljoner kronor för åtgärder i Kalix, bland annat för att bygga plattformen.

Viktig framtidssatsning

Enligt kommunalrådet är detta en viktig framtidssatsning för turismen, men framförallt för att möjligheterna att jobbpendla till och från Kalix blir enklare.

– Haparandabanan går från Haparanda till Kalix via Boden till Luleå, så Boden blir en helt ny arbetsmarknad och en helt ny sträcka.

Invigningen beräknas äga rum under år 2020 och då hoppas även Tommy Nilsson (S) att även Finland är med och möts med de finska tågen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Haparandabanan

Mer i ämnet