Temperaturen kröp ner till minus 3,3 grader natten till fredagen i Latnivaara. Foto: TT

Kallaste julinatten på över 40 år

Uppdaterad
Publicerad

Natten den 3 juli var det minus 3,3 grader i Latnivaara i Norrbottens län. Det är den lägsta temperaturen som noterats i Sverige under juli sedan 1976, rapporterar SMHI.

Latnivaara, nordväst om Gällivare i Norrbotten är känt för att i vissa lägen få ovanligt låga temperaturer, skriver SMHI:s meteorolog Sverker Hellström på sin blogg.

Det är den senaste tidens svala luft norrifrån som nu gett Sverige ett nytt köldrekord för juli månad.

Vad hände med värmen?

– Det blev ett hastigt slut på det. Vi har fått lite ostadigare väder och i samband med det har den här kalla luften kommit in, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Natten till fredagen slogs köldrekord för juli månad i Latnivaara, nordväst om Gällivare i Norrbottens län. Foto: SVT

Ingen högsommarvärme i sikte

Och de senaste prognosen lovar inte heller några högsommartemperaturer. Prognosen för den närmaste veckan visar på mer ostadigt väder i hela landet, regn av och till och även svalare luft. Temperaturen på sina håll kommer som mest upp på 17-18 grader, kanske 18-19 lokalt.

– Vi har ett läge nu där vi har temperaturer som är lägre än det normala. Vi har fått in svalare luft över i stort sett hela landet och det kommer att vara den närmaste tiden, säger Linus Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.