Åklagaren Stig Andersson yrkade på en företagsbot på minst tre miljoner och Luleå tingsrätt gick på hans linje.

Kammaråklagaren nöjd med domen: ”Kan inte klaga”

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagaren Stig Andersson är nöjd med tingsrättens dom i traversolyckan på SSAB i Luleå.

– Vi kan inte klaga på någonting, säger han.

I dag, torsdag, kom tingsrättens dom efter att en 55-årig man klämdes ihjäl under en servicekontroll på SSAB för två år sedan. SSAB fälls för grovt arbetsmiljöbrott och tvingas betala tre miljoner kronor, vilket var vad kammaråklagaren hade yrkat på.

– Den ligger i nivå med vad vi har yrkat på så det får vi säga är rättvis, säger Stig Andersson, kammaråklagare.

Få domar med grovt arbetsmiljöbrott

Enligt Stig Andersson var domen ganska väntad, den stora frågan handlade i stället om hur Luleå tingsrätt skulle bedöma oaktsamheten.

– Skulle det bli enkel oaktsamhet eller grov oaktsamhet och där delade tingsrätten vår uppfattning om grov oaktsamhet, alltså grovt brott.

Han fortsätter:

– Det finns inte så många domar med grovt arbetsmiljöbrott, därför kan det vara svårt att se hur domstolarna ser på den gränsdragningen.

I linje med tidigare domar

Skulle du säga att detta är en ovanlig dom?

– Nej, det är bara det att det inte finns så många på just grovt brott. Men dödsolyckorna är inte så ovanliga, tyvärr. Domen ligger i linje med de senaste domarna som har kommit, säger Stig Andersson.

Och trots att endast en av de målsägande får skadestånd på 40 000 kronor, och den andra bara ersättning för begravningskostnaderna då han inte ansågs tillhöra den personkrets som är berättigad till skadestånd för sveda och värk, säger kammaråklagaren Stig Andersson att han är nöjd.

– Vi kan inte klaga på någonting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.