Arkivbild SSAB i Luleå Foto: SVT

Tidigare dödsolyckor på SSAB:s område i Luleå

Publicerad

Dödsolyckan 2016, då en man anställd av SSAB omkom i en arbetsplatsolycka, var den femte dödsolyckan inne på SSAB:s område på fem år.

I november 2011 omkom en 23-årig man då han skulle rengöra en kalkugn på Nordkalks anläggning inne på SSAB:s område. Hans kollega, Gustav Seppelin Solli, skadades svårt.

Senare åtalades företaget Nordkalk och en tidigare arbetsledare för den svåra arbetsplatsolyckan. Platschefen dömdes för grovt arbetsmiljöbrott av både tingsrätten och hovrätten. Företaget Nordkalk ålades att betala företagsböter om tre miljoner kronor och skadestånd till de drabbade.

Dränktes i tjära

I oktober 2013 dränktes två män i tjära i en arbetsplatsolycka inne på Koksverket på SSAB:s område. De två männen arbetade som entreprenörer och skulle göra en underhållsbesiktning av en cistern när invallningen brast.

I februari 2015 delgavs en chef på SSAB i Luleå misstanke om arbetsmiljöbrott och företaget SSAB krävdes på en företagsbot på fyra miljoner kronor. Både chefen och företaget friades i såväl tingsrätten som hovrätten.

Truckförare omkom

I oktober 2014 omkom en 53-årig man, som arbetade som truckförare, då han kolliderade med ett lok inne på SSAB:s område. Mannen var anställd som entreprenör av bolaget Termostav och utförde underhållsjobb på SSAB. I april 2015 lämnade Arbetsmiljöverket in en åtalsanmälan mot SSAB.

I december 2017 dömdes SSAB Emea för brott mot arbetsmiljölagen och vållande till annans död. Företaget ålades att betala 1,5 miljoner kronor i företagsbot.

Vållande till annans död

I april 2016 omkom en SSAB-anställd man i 55-årsåldern sedan han klämts fast på en travers. Enligt åklagaren har SSAB under lång tid varit medvetna om risken för att en klämolycka skulle inträffa på platsen. I åtalet skriver åklagare Christer B Jarlås att företaget ” under en följd av år mottagit tio olika besiktningsintyg avseende traversen” och att samtliga dessa tagit upp klämrisken.

Den 1 november 2018 dömdes SSAB Emea för för arbetsmiljöbrott, grovt brott och ska betala 3 miljoner kronor i företagsbot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omkom i arbetsplatsolycka på SSAB i Luleå

Mer i ämnet