Arkivbild SSAB i Luleå Foto: SVT

Tidigare dödsolyckor på SSAB:s område

Publicerad

Dödsolyckan då en man anställd av SSAB omkom i en arbetsplatsolycka är den femte dödsolyckan inne på SSAB:s område de senaste fem åren.

I november 2011 omkom en 23-årig man då han skulle rengöra en kalkugn på Nordkalks anläggning inne på SSAB:s område. Hans kollega, Gustav Seppelin Solli, skadades svårt.

Senare åtalades företaget Nordkalk och en tidigare arbetsledare för den svåra arbetsplatsolyckan.

Dränktes i tjära

I oktober 2013 dränktes två män i tjära i en arbetsplatsolycka inne på Koksverket på SSAB:s område. De två männen arbetade som entreprenörer och skulle göra en underhållsbesiktning av en cistern när invallningen brast.

I februari 2015 delgavs en chef på SSAB i Luleå misstanke om arbetsmiljöbrott och företaget SSAB krävdes på en företagsbot på fyra miljoner kronor. Både chefen och företaget friades i såväl tingsrätten som hovrätten.

Truckförare omkom

I oktober 2014 omkom en 53-årig man, som arbetade som truckförare, då han kolliderade med ett lok inne på SSAB:s område. Mannen var anställd som entreprenör av bolaget Termostav och utförde underhållsjobb på SSAB. I april 2015 lämnade Arbetsmiljöverket in en åtalsanmälan mot SSAB.

Vållande till annans död

Utredningen av dödsolyckan då en SSAB-anställd man i 55-årsåldern omkom sedan han klämts fast på en travers, fortsätter enligt norrbottenspolisen. Händelsen är i nuläget rubricerat som vållande till annans död genom arbetsdödsolycka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omkom i arbetsplatsolycka på SSAB i Luleå

Mer i ämnet