Idag kommer domen från hovrätten kring den tragiska olyckan på Nordkalk i Luleå 2011. Foto: SVT.

Hovrätten fastställer domen: ”Arbetstagarna har ingen del i det som skedde”

Uppdaterad
Publicerad

En ung man avled och flera skadades i den allvarliga olyckan i Nordkalk 2011. Platschefen dömdes för grovt arbetsmiljöbrott i tingsrätten. Hovrätten fastställer nu domen.

– Vi kommer att acceptera domen och ta åt oss av den kritik som har framförts, säger Nordkalks kommunikationschef Eva Feldt till SVT Nyheter.

Den svåra olyckan inträffade den 1 november 2011 på Nordkalks anläggning i Luleå, då en man avled och flera skadades. Dåvarande platschefen vid Nordkalk dömdes i tingsrätten för arbetsmiljöbrott, bestående av grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada, till villkorlig dom och böter.

Nordkalk ålades att betala företagsböter om tre miljoner kronor och skadestånd till de drabbade. Både företaget och platschefen överklagade domen. En enig hovrätt har nu fastställt den.

Dödsolycka vid Nordkalk

– Det känns skönt att den fällande domen är fastställd och att den förhoppningsvis blir prejudicerande. Det är jätteviktigt för framtiden att man här har visat att man inte gett entreprenörerna rätt förutsättningar, säger Roger Forsberg, regionalt skyddsombud, till SVT Nyheter.

Skulle behövts arbetsledning och mer kvalificerad personal

Forsberg menar att domen är viktig eftersom den reder ut rollerna över vem som har ansvaret, det står nu klart att det var Nordkalk som inte gett sina underentreprenörer rätt förutsättningar.

Hovrätten anser att företaget använt sig av en mycket farlig metod när man sprutat in vatten i ugnen, utan att göra någon riskbedömning innan.

– Jag är nöjd med utgången. Man hade inte riskbedömt arbetet på ett tillräckligt sätt innan det utfördes. Det skulle också ha behövts mer kvalificerad arbetskraft och en arbetsledning på plats som kunde överse arbetet, säger kammaråklagare Stig Andersson till SVT Nyheter.

”Kunde ha blivit värre”

– Arbetstagarna har ingen del i det som skedde. Bolagets företrädare gjorde sig skyldig till grov oaktsamhet genom att inte bedöma riskerna med att använda den farliga metod som ledde till olyckan, och faktum är att följderna kunde ha blivit ännu värre än som nu blev fallet, säger hovrättsrådet Pia Sandeskog i ett pressmeddelande.

Företaget dömdes dessutom att betala en bot på nära tre miljoner kronor. Hovrätten beslutade också om böter på tre miljoner.  Nordkalk låter meddela att de sedan länge har ändrat sina rutiner, vilka man såg över direkt efter att olyckan skedde för sju år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka vid Nordkalk

Mer i ämnet