Gustaf Seppelin Solli skadades svårt i olyckan på Nordkalk i Luleå. Foto: SVT

I dag kommer hovrättens dom i Nordkalkolyckan

Publicerad

Tingsrätten dömde en tidigare platschef vid Nordkalk i Luleå för grovt miljöbrott och företaget till företagsbot. Båda domarna överklagades och idag kommer hovrättens dom i fallet.

Det var för ett år sedan som en tidigare platschef vid Nordkalk dömdes för grovt arbetsmiljöbrott, efter den uppmärksammade arbetsplatsolyckan i Luleå där en man dog och en annan man skadades svårt efter att de fått frätande kalk över sig. Nordkalk dömdes till att betala företagsbot på närmare 3 miljoner kronor. Både företaget och den tidigare platschefen överklagade domen.

Inför dagens dom ger pappan till Gustafs Solli, en av de som skadades svårt i olyckan, sin syn på den:

– De åker väl på en ny käftsmäll, säger Arvid Solli som just idag jobbar med ett stort byggarbete alldeles i närheten av där olyckan skedde för sju år sedan. Olyckan som höll på att kosta hans son hans liv.

– Om man äger en industrianläggning och bestämmer att man ska använda en arbetsmetod som får hela anläggningen att smälla då borde det vara mitt ansvar, tycker du inte det?

Frikännande och ansvarsfrågan 

Platschefen vill frikännas helt, i andra hand yrkas att hovrätten dömer honom för ringa brott eller brott av normalgraden och ett mildare bötesstraff. Nordkalk vill ha företagsboten borttagen eller nedsatt till ett lägre belopp.

Personerna som drabbades i olyckan var anställda av ett entreprenörföretag till Nordkalk. Nordkalk anser därför att tingsrätten felaktigt utgick från att de ägde arbetsmiljöansvaret när det hela handlar om ett entreprenörsförhållande där ansvarsfrågan behöver tydliggöras.

Så gick olyckan till

Olyckan skedde när en kalkugn skulle rengöras. Rengöringen skedde med att vatten sprutades in i ugnen och i samband med det steg trycket i ugnen och fem personer översköljdes av släckt kalk.

Johan Löfroth, 24 år, fick så svåra skador att han avled och Gustaf Seppelin Solli  fick svåra bränn- och frätskador.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolycka vid Nordkalk

Mer i ämnet