Totalt ska stiftelsen satsa 670 miljoner kronor i Norrland. Foto: Anders Wiklund/TT.

Hit går 100 miljoner av Kamprads arv: ”Ingvar ville att hela vårt land ska leva”

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Kamprads stiftelse går in med 100 miljoner kronor över 8 år i projektet NorrlandsNavet som ska drivas av Luleå Tekniska Universitet (LTU).

– Vi är jättestolt över donationen från familjen Kamprads stiftelse, säger LTU:s rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

NorrlandsNavet är ett kunskapscenter som ska identifiera kunskapsbehov för företag i Norrland. Detta för att sedan kunna utveckla dessa kunskaper och på så sätt stärka företagens konkurrenskraft.

Tanken är att NorrlandsNavet ska bli ett center för utveckling av företagsverksamhet i hela Norrland.

– Alla företag är välkomna men vi har ett speciellt fokus på små och medelstora företag och se hur vi kan få större tillväxt i de företagen, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Mitt i coronakrisen

Att satsningen startar mitt i coronapandemin, ökar dess betydelse tror Birgitta Bergvall-Kåreborn.

– Att det nya projektet startar mitt i coronakrisen innebär nya utmaningar och möjligheter, men det betyder också att projektet blir än viktigare för regionen.

Del av satsning

I januari tidigare i år gick stiftelsen ut med att man skulle satsa totalt 670 miljoner kronor på utbildningar och forskningar i norra Sverige, med Gävle som sydligaste punkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer