Ingvar Kamprads testamente – 670 miljoner kronor till Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Ikeas grundare Ingvar Kamprad har testamenterat 670 miljoner kronor som ska användas för utveckling av företagsverksamhet i Norrland. Men det blir inga direkta bidrag, utan satsningar på forskning, utbildning och kostnadseffektivitet.

Nu är arvskiftet efter Ingvar Kamprad klart och 670 miljoner kronor har betalats ut till familjestiftelsen och jättesumman är öronmärkt för satsningar på företag i Norrland, från Gävle och uppåt. Och det handlar om att slussa ut mångmiljonbelopp till de företag som anses uppfylla kraven.

Inga direkta bidrag

Men Ingvar Kamprad sista vilja kommer inte att omsättas i direkta bidrag till norrländska företag. Det handlar i stället om att följa familjestiftelsens stadgar och då handlar det om utbildning, forskning och insatser som kan skapa kostnadseffektivitet och lönsamhet.

– Det är redan en lång rad företag som hört av sig till oss, men alla har fått samma besked, stiftelsen tar inte emot ansökningar och kommer inte att lämna bidrag direkt till företag.

– Vi kommer däremot att kunna bidra till ökad kunskap i företagen genom satsningar på utbildning och forskning och annat, säger Lena Fritzén, verkställande ledamot i familjen Kamprad stiftelse.

Sätta igång på allvar

Stiftelsens målsättning är att sätta igång på allvar med Norrlands-satsningen vid halvårsskiftet i år och då kommer Lena Fritzén att ge sig ut på en turné för att träffa representater för de aktuella företagen.

– Vi finns i Växjö, men det kan bli aktuellt med en närvaro även i någon norrländsk stad också, säger hon.

”Bara att applådera”

Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S) är mycket nöjd över satsningen.

– Det är bara att applådera. Visst kan företagarna tycka att de på ett mer flexibelt sätt borde få ta del av Ingvar Kamprad arv, men det kunde ha varit noll kronor, men nu är det 670 miljoner kronor. Det är klart att det är positivt, säger han.

Claes Nordmark tror att det finns stora behov för utbildningar, forskning och insatser för kostnadseffektivitet hos bodenföretagarna.

– Jag längtar till halvårsskiftet då pengarna kan börja göra nytta enligt Ingvar Kamprad önskan, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.