Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) blev inte särskilt överraskad när han fick veta att Ingvar Kamprad ger en stor del av arvet till Norrland. På bilden syns de två under Ikea-invigningen i Haparanda år 2006.

Bucht om arvet: ”Det behövs politik, men också såna som Ingvar”

Uppdaterad
Publicerad

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är inte förvånad över att Ingvar Kamprad testamenterar en stor del av sitt arv till Norrland.

–  Ingvar var ju en jättestor landsbygdsvän, säger han.

Det var Sven-Erik Bucht som under sin tid som kommunalråd i Haparanda övertygade Ingvar Kamprad om att  bygga ett IKEA-varuhus vid den svensk-finska gränsen.

Vända utveckingen

En vänskap växte fram mellan dem och de tillbringade tid tillsammans i  Haparanda med omnejd.

– Han såg de geografiska avstånden när vi åkte runt här och ibland fanns det unga människor som måste flytta för att det inte fanns jobb. Vi pratade mycket om hur man skulle kunna vända utvecklingen och det här är en jättebra grej för att kunna göra det, säger Sven-Erik Bucht.

 ”Testamentet är oerhört värdefullt”

Ingvar Kamprad har testamenterat halva sin förmögenhet till olika satsningar i Norrland och Sven-Erik Bucht räknar nu med att det kan bli bränsle till olika satsningar.

– Det behövs politik, men också såna som Ingvar. Det behövs framför allt eldsjälar och entreprenörer, men de kan många gånger ha svårt att få kapital till sin verksamhet. Och då är ett sådant här testamente oerhört värdefullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.