Kan vara en rörbomb

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som sprang omkring i närheten av Sunderby sjukhus på söndagskvällen kan enligt de första uppgifterna ha skadats av en så kallad rörbomb.

En så kallad rörbomb är en typ av hemmagjord bomb. Den byggs till exempel  med ett metallrör av något slag fyllt med sprängmedel som svartkrut. Rörbomber är särskilt farliga på grund av splittret av metallen i röret och används inte sällan vid terrorattentat.

Enligt vittnesuppgifter till NSD ska en kolsyrepatronsflaska ha hittats i ett dike i samband med polispådraget under söndagskvällen då en skadad man hittades utanför Sunderby sjukhus.

Polisen vill i nuläget inte bekräfta att det rör sig om en hemmagjord rörbomb. Men enligt polisens regionala ledningcentral ska mannen ha skadats av någon slags sprängladdning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdrama i Luleå

Mer i ämnet