Polisen spärrade under natten av riksväg 97 i Luleå. Foto: Anna-Sofia Wirén

Man sprängskadad – polisen spärrar av i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

En skadad man sprang omkring i närheten av Sunderby sjukhus under söndagskvällen. Mannen ska ha fått sina skador från en sprängladdning.

Polisen har undersökt området där mannen hittades under natten och har nu säkrat ett misstänkt farligt föremål.

Det var vid 18-tiden på söndagkvällen som polisen tog emot larm om en blödande man som sprang längs med Bodenvägen. Mannen, som är i 25-årsåldern, togs omhand av polisen och fördes till sjukhus med en sprängskadad arm.

Mannen hade själv försökt ta sig till sjukhus med bil men misslyckats och bilen blev stående i en rondell i närheten av sjukhuset.

Bombdrama i Luleå

Skadad av sprängladdning

Enligt polisens regionala ledningcentral ska mannen ha skadats av någon slags sprängladdning, okänt vilken typ av sprängämne det handlar om. Men enligt vittnesuppgifter till NSD kan det röra sig om en rörbomb.

Under natten var fyra platser i Luleå avspärrade av polis: mannens bostad, hans bil och ytterligare två platser längs riksväg 97, där han tros ha slängt odetonerade sprängladdningar.

Förd till sjukhus

Mannen ska ha förts till sjukhus med ambulans, men polisen undersöker området kring det inträffade. Mannens skadeläge är fortfarande oklart, men han har behandlats på sjukhuset under natten.

Enligt uppgifter från mannen själv ska han ha skadat sig när han kastade ut en sprängladdning ur sin bil någonstans mellan sjukhuset och avfarten mot Boden.

Vägen öppen igen

Under hela natten var Bodenvägen avstängd medan polisens bombtekniker arbetade på platsen, men vid 4-tiden kunde vägen åter öppna för trafik igen.

– Teknikerna har gått igenom och säkrat mannens bil och tagit omhand föremålet som detonerade, säger David Levy, RLC befäl på polisen.

Polisen har hittat den förmodade detonationsplatsen där mannen skadat sig, men de vill inte precisera var platsen ligger då det kan finnas risk för att det finns sprängmedel på platsen.

Misstänkt föremål hittat

Ett misstänkt farligt föremål har också hittats längs vägen har säkrats och kommer att undersökas. Polisen vill inte kommentera om vilken typ av föremål som har anträffats.

Inget sprängämne hittades i mannens bil.

Mannens bostad bevakad

Under dagen väntar fler undersökningar på platsen. Mannens bostad är även avspärrad och bevakas av polisen, men den kommer att undersökas efter att detonationsplatsen är undersökt.

– Vi är tämligen säkra på att han är ensam om det här, säger David Levy.

Är mannen känd av er sedan tidigare?

– Det vet jag inte.

Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.

Tipsa oss! Har du bilder eller annan information om händelsen? Maila norrbotten@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdrama i Luleå

Mer i ämnet