I mannens bil hittade polisen inga sprängmedel. Foto: Anna-Sofia Wirén

Polisen har inte förhört den bombskadade

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har inte kunnat förhöra den man i Boden som skadats av en sprängladdning. Dramat rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

– Initialt hade vi förhoppningar om att han skulle förhöras under dagen (måndag), men det blir nog inte så, säger Maria Jakobsson, kommunikatör vid polisen region Nord, till TT.

Det var vid 18-tiden i söndags som polisen fick ett larm om en blodig man på riksväg 97 i Sunderbyn utanför Luleå. Mannen, som är i 25-årsåldern och bosatt i Boden, försökte att ta sig till sjukhus på egen hand med bil, men blev stående i en rondell i närheten av sjukhuset.

Bombdrama i Luleå

Han fördes till sjukhus där han vårdas. Varken polisen eller sjukhuset vill säga något om hans tillstånd.

Misstänkt föremål

Mannen berättade inledningsvis att han kastat ut ett föremål ur bilen för att inte skadas ytterligare. Polisen spärrade därför av riksväg 97 mellan Boden och Sunderbyn för att leta efter det och kunde säkra ett misstänkt farligt föremål. Trafiken återupptogs senare.

– Vi har inte hunnit analyserat det föremålet ännu, säger Maria Jakobsson.

Bombteknikerna hittade inga explosiva föremål i bilen. Även mannens bostad undersöks, det är inte känt om några fynd har gjorts där.

Det inträffade rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

– Han har hanterat sprängmedel. Så långt vi förstår har han inget tillstånd att inneha det, sedan har det här detonerat någonstans där det kan antas ha utgjort fara för annan, säger Börje Öhman vid polisen region Nord.

Känner till händelsen

Mannen misstänks inte för terrorism.

– Den misstanken kan komma sedan, men det finns ingen terrormisstanke just nu, säger Börje Öhman.

Säkerhetspolisen känner till händelsen, men har inte kopplats in.

– Den fortsatta utredningen får visa om det skulle vara något läge där vi skulle ta över utredningen av någon anledning, men det är polismyndigheten som utreder, säger Karl Melin, pressekreterare vid Säkerhetspolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdrama i Luleå

Mer i ämnet