Förberedelserna pågår för kärnkraftsbygget i Pyhäjoki cirka 15 mil från den svenska gränsen. Foto: SVT

Omdiskuterade finska miljardsatsningen i Pyhäjoki kraftigt försenad

Uppdaterad
Publicerad

I Pyhäjoki, vid den finska Bottenvikskusten cirka 15 mil från den svenska gränsen, håller man som bäst på att förbereda för byggandet av ett nytt kärnkraftverk.

Byggandet av själva anläggningen är kraftigt försenad på grund av att tillståndsprövningen dragit ut på tiden. Kommunledningen har stora förhoppningar på projektet och tvivlar inte, trots förseningarna, på att bygget blir av.

Matti Soronen är kommundirektör i Pyhäjoki. Foto: SVT
Kärnkraftverk i Pyhäjoki

Förberedelser för kärnkraftverket igång

Debatten om kärnkraftens vara eller icke vara är ständigt aktuell. I Sverige kan man få tillstånd att bygga ett nytt kraftverk för att ersätta nuvarande på befintlig plats.

Norra Sverige kan ändå få ett kärnkraftverk på nära avstånd om än på finska sidan. På Hanhikiviudden i Pyhäjoki pågår sedan 2015 förberedelserna för ett nytt kärnkraftverk. Ägaren Fennovoima har löst in fastigheter, tagit bort skogen, och utför diverse markarbeten, muddrat och byggt servicelokaler för det väntade bygget.

Tidplanen höll inte

Bygget av själva kärnkraftverket hade redan varit igång om tidsplanenhade hållt, men Fennovima har haft svårigheter att få fram all den dokumentation som krävs för att den finska strålsäkerhetscentralen, STUK, ska kunna avgöra om anläggningen till utformning och funktion klarar de bestämmelser som finns.

Byggstarten är nu flyttad fram till 2021 vilket betyder att verket kan börja leverera el 2028 och blir i så fall leverantör av cirka 10 procent av Finlands totala energibehov.

Projektet är kostnadsberäknat till cirka 7 miljarder euro eller cirka 70 miljarder kronor och kommundirektören i den lilla kommunen har stora förhoppningar på projektet.

Kommundirektören är hoppfull

– Vi har som mål att växa från 3 200 till 3 300 invånare fram till 2030. Vi ser redan positiva effekter av projektet då vi fått hit nya företag och en mer pengar i kommunens kassa, säger Matti Soronen.

Kommunen har investerat i tomtmark och planlagt för såväl industri som bostadsområden. Om förseningarna säger Soronen så här:

– Alltid vid sådana här stora projekt så finns det svårigheter som man måste ta sig förbi och jag är helt övertygad om att projektet kommer att fullföljas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

Mer i ämnet