Kärnkraftsverket i Pyhäjoki är tänkt att placeras cirka 15 mil från den svenska gränsen. Foto: SVT

Krisen i Ukraina hotar bygget av kärnkraftverk i Pyhäjoki

Uppdaterad
Publicerad

Det omdiskuterade bygget av ett rysktillverkat kärnkraftverk i Pyhäjoki, 15 mil från svenska gränsen, har på grund av försenade bygglov och diskussioner dragit ut på tiden – med den pågående krisen i Ukraina blir orosmolnen allt fler för projektets finska delägare.

Det är Yle som rapporterar att finländska delägare i Fennovoima, som ligger bakom kärnkraftsbygget, känner sig allt mer bekymrade och nu har börjat kalkyrera sina förluster ifall projektet inte blir verklighet.

– Om det nu blir färdigt någon gång, och om det i så fall är en bra affär, det kan ingen säga säkert i dag, säger Peter Boström, styrelsemedlem i Katternö Kärnkraft som är delägare i Fennovoima till Yle.

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

Bygget av kärnkraftverket har sedan planerna blev kända 2011 varit väldigt omdiskuterat. Bygglovet har försenats och hösten 2021 krävde Finlands försvarsdepartement att det görs en riskbedömning av projektet.

Kraftverkets viktigaste del byggs i östra Ukraina

Eventuella nya ekonomiska sanktioner mot Ryssland oroar delägarna och enligt Yle är Fennovoimas plan att tillverka de smidda delarna till reaktorns tryckkärl, kraftverkets mest centrala del, i staden Kramatorsk som ligger norr om Donetsk i östra Ukraina, nära de krisdrabbade områdena.

Målet för Fennovoima är att bygglovet är klart till sommaren och att bygget kan påbörjas nästa år. Planerna är att kärnkraftverket ska vara i drift 2029.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

Mer i ämnet