Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Maja Tapani i Kiruna om hennes katters betydelse och varför hon valde Fili som möjligt frimärksmotiv. Foto: Hans Sternlund, SVT/Emma Tapani

Kirunakatten Fili hjälper matte Maja genom sjukdomen – nu blir han frimärke

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 18 000 kattägare skickade in bilder på sina katter i hopp om att de skulle bli frimärksmotiv. En av fem utvalda blev ragdollen Fili i Kiruna som har hjälpt sin matte Maja Tapani under hennes långtidscovid.

Det är full rulle på djurlivet hemma hos familjen Tapani på Lombolo i Kiruna. Man möts först av den högst sällskapliga lapphunden Bosco och därefter av ragdollarna Fili och Kili som också verkar gilla att umgås.

Alla har de varit till tröst och hjälp för Maja Tapani sedan hon drabbades av en rad olika symptom efter att ha haft covid för mer än ett år sedan. Hon lider fortfarande av trötthet, smärta och smakbortfall, bara för att nämna några.

– De har hjälpt mig att leva vidare, säger Maja om katterna.

”Bästa vän och tröstare”

Bland de två katterna valde hon att skicka in en bild på Fili som hennes syster har tagit till PostNords tävling ”Min katt på frimärke”. Och bland 18 370 bidrag valdes Fili som en av fem katter som blir frimärke som ges ut den 25 augusti.

– Många, många har lyft betydelsen av katten som bästa vän och tröstare, och verkligen gett oss ögonblicksbilder ur alla typer av kattliv, säger Kristina Olofsdotter, chef för PostNord Frimärken.

I klippet berättar Maja om vad hennes två katter har betytt och varför hon valde Fili som möjligt frimärksmotiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.