Hittekatten Valiant från Kalmar är en av fem katter som i höst kommer att få pryda frimärken. Foto: privat/Postnord

Hittekatten Valiant från Kalmar ska pryda landets frimärken

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen presenterade PostNord vilka fem katter som valts ut att bli frimärksmotiv i höst. En av katterna är Valiant från Kalmar, som hittades övergiven som kattunge och som fick ett nytt hem tack vare ett katthem.

– Jag är tacksam för att Kalmars katthem tog in Valiant som hemlös kattunge. Jag hittade en vän som gör livet både bättre och roligare. Det är jättestort att han nu är en av de utvalda katterna som får pryda årets frimärken och jag ser fram emot att se hans ansikte och personlighet på alla mina brev senare i år, säger ägaren Jasmine Olsson Hansi i ett pressmeddelande.

Över 18 000 katter tävlade

Totalt har 18 370 kattägare över hela landet skickat in bilder på sina katter, tillsammans med en motivering, och till slut valdes fem katter ut.

– Det har varit helt fantastiskt att få läsa alla motiveringar och se alla fina, knasiga och personliga bilder, säger Kristina Olofsdotter, chef för PostNord Frimärken. 

Frimärkena kommer att börja säljas i slutet av augusti och det är konstnären Annelie Carlström som ska avbilda katterna.

Lista över vinnarna

  • Fili är en ragdoll från Kiruna. En lite udda filur som agerar vårdkatt och har stått vid matte Maja Tapanis sida under långtidscovid.  
  • Hera är en sibirisk katt från Lund. Alltid pigg på äventyr och har visat sin matte Julia Weber att ingenting är omöjligt – bara man vågar. 
  • Bengt är en brittisk korthår från Västerås. En ung charmör som givit sällskap och välmående för matte Emma Pettersson i hemarbetstider. 
  • Cornelis är en devon rex från Stockholm. En genomsnäll myskille som förgyller tillvaron för sin ägare Louise Enhus med sin nyfikenhet.  
  • Valiant är en huskatt från Kalmar, som tack vare ett katthem hittade hem till Jasmine Olsson Hansi och nu får den kärlek och omvårdnad alla katter förtjänar.

Källa: PostNord

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.