Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bertil Funck som fått sin katalysator stulen – och det är tredje gången som samma bil har drabbats. Foto: SVT

Bertil i Piteå äger bilen som blivit bestulen på katalysatorn tre gånger

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har flera Toyota-bilar i Piteå blivit länsade på sina katalysatorer. Bertil Funck är en av de drabbade bilägarna.

– Jag tänkte att det där lär inte hända mig när jag bor ute på vischan, men det gjorde det, kan Bertil nu konstatera.

Bertil Funck ägde en av de första Toyota Prius som rullat i Norrbotten och i augusti slog han till igen och köpte en Prius av en familj som ledsnat efter att ha fått katalysatorn stulen två gånger.

”Inte ens hundarna hörde”

Efter de tidigare katalysatorstölderna är Bertil Funcks bil utrustad med tiltlarm, som löser ut om bilen lyfts upp med en domkraft eller vickas. Därför trodde Bertil Funck att bilen skulle vara i tryggt förvar men nyligen blev han trots allt av med katalysatorn, även han.

– Jag fattar ingenting! Vi sov inne i huset med tre hundar, men inte ens hundarna hörde någonting. De brukar ju annars reagera om det är någon på gården, säger Bertil Funck.

Låsa in bilen

Han fortsätter:

– Jag har hört att tjuvarna brukar parkera en bit bort och sedan använda sig av elsparkcyklar, som är ljudlösa, när dom besöker en under natten.

Bertil funderar vad han ska göra med bilen efter att den är reparerad. Han vill inte sälja den till någon annan som kanske också får katalysatorn stulen. Han funderar i stället att låsa in den i garaget och sätta upp en kamera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.