Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Allan anser att bolaget anpassat verksamheten i linje med Naturvårdsverkets rekommendationer. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Kaunis iron tror på fortsatt miljötillstånd för gruvan

Uppdaterad
Publicerad

2018 ansökte Naturvårdsverket hos Mark- och miljödomstolen om en återkallelse av miljötillståndet för Kaunis irons verksamhet, Tapuli och Kaunisvaara, i Pajala kommun. Vid återkallesen hävdade Naturvårdsverket att det fanns en risk för miljön i närområdet runt gruvan.

De fyra huvudpunkterna som myndigheten lyfte var att de såg en risk för en negativ påverkan på miljön från verksamheten.

  • påverkan på närliggande vattendrag och våtmarker med avseende på utsläpp av metaller och läckagevatten/anrikningssand från dammarna
  • dammarna är inte byggda enligt tillståndet vilket kan innebära risker
  • länshållning av dagbrottet kan leda till påverkan på delar av våtmarken Kokkovuoma, som torrläggs om grundvattennivåerna sänks
  • damning från transporter

Ett beslut som Kaunis iron valt att överklaga.

Samtidigt som Naturvårdsverket vänt sig till domstolen för att häva det nuvarande miljötillståndet har gruvbolaget ansökt om ett nytt miljötillstånd.

Det tidigare tillståndet ”ärvde” Kaunis iron från Northland resources, bolaget som innan sin konkurs bedrev verksamhet i Tapuli och Kaunisvaara.

Bolaget uppger att de utfört åtgärder

– Vi har gjort en hel del åtgärder vid sand- och klarningsmagsinet för att förbättra funktionen och som vi ser det idag så finns det inga brister som har sådana påverkan på miljön som skulle anleda en återkallelse av tillståndet, säger Åsa Allan.

I klippet resonerar Åsa Allan kring vad som kommer att ske med gruvverksamheten om Kaunis iron får ett återkallat miljötillstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet