Naturvårdsverket anser att Kaunis irons ansökan om miljötillstånd är otillräcklig. Processen påminner om den som utlöste Cementakrisen. Foto: Arkiv/SVT

Miljötillståndet i Kaunisvaara – stora likheter med Cementakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket anser att Kaunis iron miljötillståndsansökan inte beskriver den tänkta verksamheten tillräckligt noga och begär att ansökan ska avvisas.

Processen påminner om den som utlöste den så kallade Cementakrisen i somras.

Cementa beviljades inte förlängt tillstånd för fortsatt brytning av kalksten på Gotland: mark och miljööverdomstolen ansåg att bolagets miljökonsekvensbeskrivning inte var tillräcklig bra.

Samma invändningar har Naturvårdsverket mot Kaunis irons ansökan om nytt tillstånd för den befintliga verksamheten samt öppnandet av fler gruvor nära Kaunisvaara.

Detta trots att ansökan i volym omfattar omkring 8 000 sidor.

– Vi bedömer inte kvantitet, utan kvalitén, säger Ingela Hiltula, enhetschef vid Naturvårdsverket.

Handlar det om bristande kunskaper i företagen?

– Det det gäller de här två fallen så är det väl så. Nu är ju kalk- och mineraltäkter storskaliga och har en stor miljöpåverkan, så det är klart att det är svårare att förutse allt som kan hända, säger Ingela Hiltula.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet