Det finns flera tänkbara utslag när framtiden för Kaunisgruvan i Pajala avgörs i domstol. I klippet hör du Åsa Alla berätta om dem. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Nu avgörs Kaunisvaaragruvans framtid – här är tre scenarion

Publicerad

I mitten av september höll mark- och miljödomstolen så kallad syn vid Kaunisvaaragruvan nära Pajala. Parterna skulle på plats och ställe få bilda sig en uppfattning om verksamheten inför förhandlingarna som kommer att avgöra gruvans framtid.

SVT Norrbotten var på plats vid Kaunisvaaragruvan vid besöket från domstolen och de olika parterna i målen.

Det är nämligen två mål som båda ska avgöras inom det närmaste månaderna.

* Dels har Naturvårdsverket begärt att Kaunis irons nuvarande tillstånd ska återkallas. Naturvårdsverket anser att verksamheten inte bedrivs på det sätt som beskrivs i det drygt tio år gamla tillståndet som Kaunis iron ärvde efter förre ägaren Northland resources.

* Samtidigt ska domstolen avgöra Kaunis irons ansökan om förlängt tillstånd för den befintliga gruvan samt för fler gruvor i direkt anslutning.

Utdragen process har skapat oro

Enligt vice vd Åsa Allan handlar det om viktiga avgöranden. Och den utdragna processen kring miljötillstånd har redan skapat oro och osäkerhet med konsekvenser för gruvans verksamhet.

– Det påverkar oerhört mycket, inte bara vår verksamhet när vi ska rekrytera personal utan även entreprenörer när de ska investera, säger hon.

Handlar det om Pajalas framtid?

– Det här är en milstolpe för Pajalas framtid. Mycket hänger på hur de går i de olika målen.

I videon berättar Åsa Alla om de olika scenarion som olika domstolsutslag kan ge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Norrbotten

Mer i ämnet