Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vice vd Åsa Allan berätta om planerna att göra gruvverksamheten fossilfri. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Fossilfri gruvdrift i Kaunisvaaragruvan – så jobbar man mot målet

Publicerad

Gruvbolaget Kaunis Iron AB och Vattenfall har nu en gemensam avsiktsförklaring för att utveckla en fossilfri och elektrifierad gruvdrift vid järnmalmsgruvan i Pajala.

Det bolagen utreder tillsammans är fossilfria transportlösningar mellan gruvan i Kaunisvaara till omlastningsterminalen i Pitkijärvi och transporterna med truckar inom gruvområdet. Målsättningen är att i den planerade Sahavaara-fyndigheten ska gruvtransporterna av gråberg och malm ske fossilfritt.

I dagsläget utgör förbrukningen av fossila bränslen inom gruvområdet 60 procent och transporterna med lastbil till omlastningsstationen 40 procent men det planerade samarbetet mellan gruvbolaget och Vattenfall ska ändra på det.

”Gäller hela industrin”

Man utvärderar både batteridrift och att lägga elektriska spår i vägen eller i linor.

– Vi gör det här för att vi behöver ta ansvar och ställa om industrin och bli fossilfri. Hela den svenska industrin behöver ställa om, säger Åsa Allan, vice vd på Kaunis Iron AB.

I videon berättar Åsa Allan mer om projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer