Miljardinvestering på olycksdrabbad vägsträcka

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket och Kaunis Iron AB har skrivit ett avtal som innebär att Kaunis Iron bidrar med 127 miljoner kronor till förstärkning och ombyggnation av vägsträckan mellan Kaunisvaara och Svappavaara.

Delar av vägen har kritiserats hårt efter flera svåra olyckor där malmlastbilar varit inblandade. I februari 2019 omkom sex personer i en olycka.

Medfinansieringsavtalet omfattar totalt 1 173 miljoner kronor.

– Det gör att vi kan bygga en väg med hög bärighet och som innebär höjd trafiksäkerhet för trafikanter och närboende. Färre antal fordonspassager gör att risken för olyckor minskar, säger Helena Eriksson, regional direktör på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Svår trafikolycka i Masugnsbyn – sex döda

Bättre säkerhet

Kaunis Iron kör malmtransporter från gruvan i Kaunisvaara till omlastningsterminalen i Svappavaara. De befintliga vägarna har idag inte tillräcklig bärighet och standard för att klara av de tunga transporterna under en längre tid.

Vägsträckan har kritiserats hårt efter flera svåra trafikolyckor. I en olycka i februari 2019 omkom sex personer utanför Masugnsbyn.

Avtalet i korthet

I korthet så innebär avtalet att Trafikverket står för kostnaden för att ”uppgradera” vägen för transporter upp till 74 ton (BK4). Kaunis Iron står för kostnaden för de anpassningar som krävs för att klara trafik med fordon med en bruttovikt om 90 ton.

Dessutom kommer gruvbolaget att bekosta ett förhöjt underhåll på sex miljoner kronor årligen på den aktuella sträckan, vilket bland annat innebär en högre standard för vinterväghållning.

Urval av byggnationen 2020-2023

•Förbifart Vittangi – beräknas klar 2020

• Förbifart Masugnsbyn – beräknas klar 2021

• Anttis-Lovikka – beräknas klar 2021

• Junosuando-Masugnsbyn – beräknas klar 2022

• Bro över Tärendö älv – beräknas klar 2023

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svår trafikolycka i Masugnsbyn – sex döda

Mer i ämnet