Vägen byggs om – trots gruvkonkurs

Uppdaterad
Publicerad

Pajalagruvan har gått i konkurs, men trots det fortsätter trafikverkets projekt malmtransporter. Nu ska två mil väg mellan Kaunisvaara och Autio byggas om för 170 miljoner kronor.

Trafikverket bygger bättre vägar för tyngre trafik mellan Kaunisvaara och Svappavaara och projekt malmtransport fortsätter alltså med nya etapper, trots att gruvan står stilla och att det ser ut att bli svårt att få igång driften igen.

Nu handlar det bland annat om två mil väg, med nytt bärlager och ny asfalt, på sträckan Kaunisvaara-Autio.

Gamla kontrakt styr

Trafikverkets projektledare Kennet Enbom säger till SVT Nyheter Norrbotten att det är en avtalsfråga och att det handlar två vägsträckor. inom projekt malmtransporter, Kaunisvaara-Autio och Masugnsbyn-Merasjärvi.

– Nu håller vi på att färdigställa de projekten utifrån de kontrakt som vi har med våra entreprenörer, som redan handlat upp material och annat, för enligt vårt regelverk så kostar det också pengar att avbryta kontrakt, säger han.

Så vägen kommer att rustas upp rejält trots att det kanske inte blir något återöppnande av gruvan?

– Om det inte blir någon gruvverksamhet så kommer det att vara en väldigt bra väg under lång tid och det blir väldigt lite underhåll för oss, säger Kennet Enbom.

”Stora pengar”

Hur dyrt är det att lägga två mil ny väg mellan Kaunisvaara och Autio?

– Ombyggnadskostnaden på hela den sträckan är cirka 170 miljoner kronor.

  Vad kostar det att bygga om vägen mellan Masugnsbyn och Merasjärvi?

– Där handlar det om cirka en mil väg och kostnaden blir hälften så stor, cirka 80 miljoner kronor, säger Kennet Enbom.

Det låter som ganska stora pengar...?

– Ja, det är det ju, men det är inte billigt att bygga om vägar som från början varit dåliga.

Komisk situation

Pajalas kommunalråd Harry Rantakyrö (S) har själv märkt att arbetet med att hyvla bort den gamla asfalten på vägen påbörjats.

Och han tycker att det blivit en lite komisk situation när trafikverket går vidare med projekt malmtransporter, trots gruvstoppet:

– Men vi klagar inte över det. Vi är inte precis bortskämda med bra vägar i Pajala kommun, så det här är bra för oss, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer