I klippet listar Lars Wallgren, vd på gruvbolaget Kaunis iron, de tre viktigaste skälen till att de satsar pengar i renflyttningsprojektet. Foto: Randi Gitz / SVT

Därför satsar gruvjätten hundratusentals kronor på renflytten i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

De tunga transporterna från och till gruvan i Kaunisvaara är inte de enda som krockar med renar, men det är så pass viktigt för gruvbolaget att de näst efter Swedish mining innovation är de som satsar mest pengar i projektet.

Kaunis Iron lägger 400 000 kronor i projektet med att sätta renarna i hägn två månader tidigare än normalt. Det är med andra ord ett viktigt samarbetsprojekt för gruvbolaget.

Halkbekämpning möjlig

Trafikverket saltar vägarna fram till första december och det lockar till sig renarna. Projektet vill utveckla metoder som alternativ till stängsel.

– Det enkla i det här sammanhanget är ju att sätta stängsel längs vägen, säger Johnny Lantto, ordf Sattajärvi sameby, men det i sin tur skapar andra problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.