Johnny Lantto, ordförande i Sattajärvi sameby, tror att fler samarbeten med exempelvis gruvjättar som Kaunis iron kan minska kostnader i samhället. Foto: Randi Gitz, SVT/Pressbild, Kaunis iron

Samebyn: Fler samarbeten med gruvbolagen kan minska samhällskostnaderna

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett ökat behov att öppna fler gruvor för att försörja klimatomställningen med råvaror. Därför kan fler samarbetsprojekt mellan gruv- och rennäring bli aktuella. Sattajärvi samebys ordförande tror också att det kan minska samhällskostnaderna.

I hägnet några kilometer utanför Pajala är en tredjedel av Sattajärvi samebys renar samlade. Men det är mycket jobb som återstår.

– Men det är inte oavlönat arbete, säger Johnny Lantto, ordförande i Sattajärvi sameby.

Hoppas på fler samarbeten

Han tror att det kommer att behövas allt mer samarbete i framtiden.

– Syftet för Swedish mining innovation är ju att hitta samverkansformer som minskar problemen mellan gruvnäring och annan markanvändning som i det här fallet rennäring, säger Johnny Lantto.

Följ med in i renhägnet och hör Johnny Lantto beskriva vilka kostnader som kan minska i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.