Första sprängningen har genomförts i den återuppståndna gruvan i Kaunisvaara i Pajala. Foto: Startsalvan för gruvan i Kaunisvaara

Kaunis Iron vill öppna två nya dagbrott i Pajala

Publicerad

Gruvbolaget Kaunis Iron planerar att öppna två nya dagbrott och därmed fördubbla produktionen av järnmalmskoncentrat, rapporterar P4 Norrbotten.

Just nu håller bolaget på att skriva en ansökan om nytt miljöstånd, som behövs för att Kaunis Irons planer ska bli verklighet, enligt P4 Norrbotten. De nya dagbrotten planeras att öppna i närheten av Tapulidagbrottet, norr om Pajala.

Per-Erik Lindvall, styrelseledamot i Kaunis Irons, säger till Sveriges Radio Norrbotten att de hoppas på att processen ska gå snabbt och att de kan vara igång med produktionen redan 2021. Om gruvbolaget får igenom sina planer kan det bli tal om runt 250 nya arbetstillfällen i Pajala.

– Om vi i dag är 350 anställda skulle jag gissa att vi behöver 250 till, så vi kommer upp i 600 anställda, säger Per-Erik Lindvall, styrelseledamot i Kaunis Irons.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet