Foto: SVT/Arkiv

Kaunisvaaragruvan kan öppnas igen

Publicerad

I samband med att Northland Resources gick i konkurs 2014, så lades gruvan i Kaunisvaara ned. Nu kan delar av den komma att öppnas igen, rapporterar P4 Norrbotten.

Det är aktiebolaget Abecede som nu vill öppna upp gruvan igen.

– Eftersom hela anläggningen står där uppe så är det ju en relativt kort process för att kunna få igång produktionen. Skulle man kunna få ett beslut inom två, tre månader så kunde man nog vara igång redan inom ett år med en viss produktion, säger Mats Leifland, projektledare och företrädare för aktiebolaget Abecede, till P4 Norrbotten.

”Frågan är ju om när, inte om”

Det är framförallt det stigande priset på järnmalm som gör att man nu vill öppna få igång driften igen. Men för att åter få igång gruvdriften måste man nu förhandla med en rad parter. Bland annat måste man nu förvärva gruvan av konkursförvaltaren, samt teckna avtal med en rad leverantörer av bland annat sprängning och logistik.

– Frågan är ju om när, inte om. Allting ser gynnsamt ut. Eftersom vi har varit med om det en gång, så vi vet ju att det ger många arbetstillfällen. En framtidstro framförallt, säger Jan Larsson, kommunalråd i Pajala, till P4 Norrbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northlands konkurs

Mer i ämnet
Mer Norrbotten
Mer Nyheter