Ordförande Anders Sundström träder fram under morgondagens presskonferens angående gruvan i Pajala. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Snart börjar rekryteringen av personal till gruvan i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

Det börjar hända saker i gruvan i Pajala igen. Snart börjar rekryteringen och nästa vecka hålls ett öppet möte för allmänheten i gruvan.

Den nya gruvchefen Åsa Allan har varit på plats sedan månadsskiftet och det är full fart framåt på en gång. Igår var hon i Kiruna och träffade Muonio sameby för att se om de kan komma överens. Samtidigt jobbar hon med att få miljötillståndet på plats och försöka bygga upp en driftsorganisation för gruvan, som hon som tidigare sagt att Pajalas framtid hänger på.

– Bolaget kommer att vara litet och driften ligga på entreprenad men vi behöver rekrytera folk till nyckelfunktioner, säger Åsa Allan.

Hon säger att rekryteringen kommer att komma igång inom några veckor. Syftet med att driften sköts av entreprenörer är att öka flexibiliten i organisationen. Det går snabbare att bygga upp en verksamhet på det här sättet och det är lättare att krympa.

Bjuder in allmänheten

Nästa vecka kommer gruvan att öppna sina grindar för allmänheten för att fler ska kunna komma och se vad som faktiskt pågår där just nu.

– Det finns ett stort allmänintresse, säger Åsa Allan.

Under onsdagen kommer det nya bolaget Kaunis iron hålla en presskonferens i Luleå inför uppstarten i gruvan. Medverkande är Åsa Allan, ordförande Anders Sundström och styrelseledamot Per-Erik Lindvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northlands konkurs

Mer i ämnet