Det är tufft för en del företagare och privatpersoner i Kiruna just nu. Därför ser både KBAB och LKAB över vad de kan sätta in för åtgärdspaket.

KBAB överväger omsättningsbaserad hyra i coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala fastighetsbolaget KBAB överväger omsättningsbaserad hyra för att hjälpa företagare i centrala Kiruna.

– Vi kommer att göra någon förändring. Om det blir omsättningsbaserad hyra eller reducering av fast hyra vet vi inte. Vi vill göra det som ger bäst effekt, säger Stefan Sydberg (M), andre vice kommunalråd samt ordförande i Kirunabostäder AB.

Omsättningsbaserad hyra innebär att hyran regleras efter försäljningen. Säljer du mindre bra blir hyran lägre och vice versa.

Ser över hyressänkningar

I och med coronavirusets framfart är det tuffa tider för en del affärer, restauranger och caféer. Kirunas kommunala fastighetsbolag KBAB säger att man just nu avvaktar och ser över situationen, men att det kommer komma nya direktiv från KBAB:s håll nästa vecka.

– Inget är bestämt i nuläget. Men vi vet att vi måste göra någonting så snabbt vi kan, men det kan inte vara helt tokigt. Det finns även en hel del affärer som går rätt bra som Systembolaget och apotek. Vi har inga skäl att sänka hyran för de som inte behöver några sänkningar. Det är lite sådana saker vi ser över, säger Stefan Sydberg (M), andre vice kommunalråd samt ordförande i Kirunabostäder AB.

Besked nästa vecka

Även LKAB Fastigheter följer utvecklingen dag för dag och menar att de besked som ges en dag kan se annorlunda ut en annan dag då allt förändras väldigt snabbt.

– Vi kan inte säga någonting ännu, men givetvis kommer vi att ta till någon form av åtgärdsbatteri, säger Fredrik Björkenwall, tf presschef på LKAB.

LKAB har dock redan blivit kontaktade av näringsidkare och bostadshyresgäster som har svårt att betala hyran. LKAB har erbjudit dem en avbetalningsplan där man får betala efter sina förutsättningar.

Privatpersoner kan få hyran uppskjuten

KBAB säger till SVT Nyheter Norrbotten att de i nuläget inte kommer att hjälpa privatpersoner på samma sätt som företagare. Stefan Sydberg (M), ordförande i Kirunabostäder AB hänvisar till att om en person blir arbetslös i vanliga fall så får den ju aldrig sänkt hyra på grund av det. Istället finns det skyddsnät som A-kassa eller i värsta fall försörjningsstöd.

– Men vi har också sagt att vi är beredda att ge anstånd, men pengarna måste ändå in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet