KD tar avstånd från Asplunds yoga-oro

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna (KD) tar avstånd från gruppledaren i Luleå Anette Asplunds uttalande om yoga och hennes oro över att yogan är religiös. Detta efter att kommunen godkänt Tunaskolans ansökan om att införa yoga på högstadiet.

Kristdemokraternas gruppledare i Luleå Anette Asplund menar att yoga kan leda till psykoser och depressioner. Det sa hon i en webbartikel på SVT Nyheter Norrbotten igår. Och därför ska man inte införa frivillig yoga för högstadieelever på Tunaskolan.

Hon kopplar också yoga till buddism och hinduism.

KD-YOGA

Tar avstånd

Varken partiordförande Ebba Busch Thor eller partisekreteraren Aco Ankarberg Johansson har varit möjlig att nå för en intervju. Istället är det pressekreteraren Marlene Antonsson som svarar på frågor om hur Kristdemokraterna ser på uttalandet.

–Hennes uttalanden om yoga är inte partiets hållning. Hon uttrycker sig olämpligt. Vi förutsätter att den yoga man har i skolan är enligt skolinspektionens riktlinjer och att den inte innehåller religiösa inslag, säger Marlene W Antonsson, pressekreterare (KD).

Hur ser ni att hon som kristen kopplar ihop det här med en annan religion?

–Det är hennes personliga tro och den kan vi inte säga någonting om. Men som parti är det vår hållning att man kan ha yoga som stretchövningar och kroppsövningar, säger Marlene W Antonsson.

Vill förtydliga sig

Efter tv-intervjun får jag som reporter ett mail från pressekreterare Marlene W Antonsson där hon vill förtydliga sig. Hon skriver citat:

”Jag vill också förtydliga mig lite när det gäller konsekvenser. Jag inser att mitt svar lät som att det inte händer något alls och så är det ju inte. Vi har ständig kontakt med förtroendevalda, och så klart när sånt här händer. I det här fallet hade jag ett samtal med Anette Asplund redan i förmiddags för att tala om det som hänt och vi resonerade kring partiets hållning i frågan”.

Anette Asplund har avböjt att kommentera KD:s uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KD-YOGA

Mer i ämnet