Forskaren Gunhild Ninis Rosqvist mäter höjden på sydtoppen av Kebnekaise som i juli år har minskat med fyra meter på grund av den rekordvarma sommaren. Foto: Carl Lundberg

Sverige kan få en ny högsta punkt

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 augusti väntas Kebnekaises sydtopp inte längre vara den högsta punkten i Sverige, utan passeras istället av nordtoppen. Den heta sommaren har gjort att snön smälter rekordfort.

Höjden på Kebnekaises sydtopp beror mycket på vädret. Sydtoppen består av en glaciär som smälter fort i sommarvärmen. Upp till 14 cm per dygn smälte glaciären från början av juli till slutet av juli. Den 2 juli mättes sydtoppen shöjd till 2 101 meter över havet, den 31 juli var sydtoppen 2 097 meter över havet.

”Går väldigt fort nu”

– Under den här tiden har alltså fyra meter snö och is smält bort, i snitt 14 cm per dygn. Det går väldigt fort nu. Resultatet av den varma sommaren kommer bli en rekordförlust av snö och is i fjällen, säger Gunhild Ninis Rosqvist i ett pressmeddelande.

Det skiljde den 31 juli fortfarande 20 centimeter. Nordtoppen består av berg och når 2 096,8 meter över havet.

– Prognosen är att sydtoppen från den 1 augusti kommer att vara lägre än Nordtoppen, säger Gunhild Ninis Rosqvist.

När snösmältningen upphör i slutet av sommaren görs en ny mätning, för att notera sydtoppens årslägsta höjd.

Fakta mätning av Kebnekaise

Mätningarna av Kebnekaise görs med en GPS-teknik som har två centimeters noggrannhet.

Sydtoppens höjd har mätts sedan 1880.

I snitt har glaciären på sydtoppen smält en meter per år under de senaste 20 åren.

Källa: Gunhild Ninis Rosqvist , Stockholms universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.