Kenneth Stålnacke. Foto: SVT

Ex-kommunalrådet blev politisk vilde: ”En fri man i staden”

Uppdaterad
Publicerad

Förre kommunalrådet i Kiruna, Kenneth Stålnacke (S), har sagt ifrån sig partbeteckningen i fullmäktige och blivit politisk vilde.

”Jag är en fri man i staden”, säger han.

Socialdemokraten Kenneth Stålnacke var kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Kiruna från 1 januari 2004 till sista december 2010, men är nu aktuell att leda det nya Kirunapartiet som satsar på en nystart vid nästa val.

Politisk vilde

På måndagens fullmäktigemöte förklarade han att han numera är att betrakta som politisk vilde.

– Jag har varit upp på kommunkansliet och sagt att de kan ta bort min partibeteckning, jag har meddelat samma sak på fullmäktigemötet och så kommer jag att få en annan plats i fullmäktigesalen på grund av det, säger han.

Men Kenneth Stålnacke (-) är inte helt förtjust i begreppet politisk vilde.

– Vilde och vilde... jag vet inte om jag är så vild, mer fri kanske. Jag ser mig som en fri man i staden efter det här.

”Vill ingjuta mod”

Kenneth Stålnacke har enligt egen utsago blivit ”headhuntad” av Nya Kirunapartiet och kan bli vald till ny partiledare i februari-mars på partiets årsmöte.

– Det känns tilltalande och spännande att få vara med om en nystart. Jag möter många människor som är bekymrade över Kirunas framtid och som känner uppgivenhet, säger han och fortsätter:

– Stadsomvandlingen är en komplicerad fråga, men det går trögt och jag känner att jag vill ingjuta lite mer mod och vara med om att åstadkomma något positivt tillsammans med andra i stället för att knyta näven i byxfickan och gnälla på fikarasterna.

Nuvarande ordförande Lilly Rönnebro och Kenneth Stålnacke har börjat jobbet med att sätta ihop en ny strategi för partiet.

– Vi är på gång med det och har bland annat tagit fram en ny logotyp, säger Kenneth Stålnacke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.