Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Kiruna AIF:s Dan Jakobsson att han mött flera supportrar med gråten i halsen – igår swishade en kvinna ett femsiffrigt belopp för att stötta föreningen. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Kiruna AIF:s nattsvarta vecka – sörjer Börje Salming och hockeyn pausas

Uppdaterad
Publicerad

Börje Salmings moderklubb Kiruna AIF mäktar inte med de ekonomiska sviterna av pandemin. Klubben kommer inte att vara med i Hockeyettans fortsättningsserie efter jul och verksamheten läggs i malpåse.

Kiruna AIF har haft en becksvart vecka. I torsdags förra veckan nåddes man av dödsbudet att klubbikonen Börje salmin avlidit. Igår meddelar man att hockeysektionen pausas tills vidare.

– Styrelsen har beslutat att dra i handbromsen, vi kan inte fortsätta att bedriva en verksamhet som blöder, säger Dan Jakobsson som är marknadsansvarig i Kiruna AIF.

Flera orsaker bakom beslutet

Föreningen går inte i konkurs men orsaken till den oväntade periodpausen beror framförallt på ökade resekostnader till de långa bortamatcherna samt kostnader som släpar efter pandemiårens restriktioner.

Dessutom har budgeterade intäkter uteblivit när publiken inte har dykt upp till hemmamatcherna.

– Vi har ett antal hundratusen kronor i räkningar som vi måste betala. Och skulle vi spela fortsättningsserien skulle det innebära ytterligare uppemot 800 000 kronor, säger Jakobsson.

Ska sanera skulderna

Några sådana kostnader tänker föreningen inte dra på sig och tanken nu är att göra ett omtag, tillsätta en ny styrelse och sanera skulderna.

– Planen är att pengarna som vi får in nu ska betala räkningarna och göra det möjligt att starta upp på nytt i hockeytvåan, säger Dan Jakobsson.

Swishade 10 000 med gråten i halsen

I klippet berättar Dan Jakobsson att han mötts av flera supportrar med gråten i halsen – senast igår när han handlade mat och stoppades av en kvinna som swishade ett femsiffrigt belopp.

Så stora är skulderna

Efter den här publiceringen har Kiruna AIF gått ut med att klubben har 400 000 kronor i skulder. Men fansen har samlat in en stor slant.

– Stödet från er supportrar har varit fantastiskt och en stor hjälp på vägen, hittills har 83 000 kronor inkommit på våra insamlingar. En fantastisk summa, skriver klubben på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.