Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Karl Rune Forss, vice ordförande i Börje Salmings moderklubb Kiruna AIF. Föreningen har sorg samtidigt som de hotas av konkurs. Foto: Hans Sternlund/SVT

Sorg i Salmings moderklubb Kiruna AIF – som samtidigt hotas av konkurs

Uppdaterad
Publicerad

I Börje Salmings moderklubb Kiruna AIF råder inte bara sorg och förstämning under fredagen. Det finns också en oro för framtiden.

Klubbens ishockeysektion har akut brist på pengar och kan tvingas lägga ner mitt i seriespelet.

Kiruna AIF och ishockey var länge synonymt. I klubben tog Börje Salming sina första skär och han hann göra tre säsonger i A-laget innan han värvades till Brynäs i januari 1970.

Våren 1988 genomfördes den stora sammanslagningen av ishockeyklubbarna i Kiruna och det dröjde till 2015 innan Kiruna AIF tog upp ishockeyn på programmet igen. För många Kirunabor var det en efterlängtad comeback.

Börje Salming hyllas

Cross-checkad av pandemin

Nu är det kris i hockeysektionen. Laget inledde säsongen i division I med tolv raka förluster och tog första segern i onsdags. Men det ekonomiska läget är ännu värre.

– Börjar vi inte få in kulor är det stor risk att vi får lägga ner, säger Karl Rune Forss, vice ordförande i Kiruna AIF.

Han säger att klubben inte har hämtat sig efter pandemin och att man inte har fått tillbaka publiken efter restriktionerna.

Ni hör honom i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Börje Salming hyllas

Mer i ämnet