Flygledare på Kiruna flygplats Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kiruna flygplats stänger beredskapen – flygledare saknas

Publicerad

Svårigheten med att bemanna Kiruna Airport med flygledare som pågått en längre tid har nått en punkt som gör att flygplatsen nu tvingas ta bort beredskapen under natten mot fredag och några timmar även på fredag.

– Flygplatsen är alltid stängd från midnatt fram till halv sex på morgonen, men nu kommer vi inte att ha någon beredskap under det aktuella dygnet, säger Per Fröberg, presschef vid Luftfartsverket.

Enligt Luftfartsverket drabbar inte frånvaron av beredskap den reguljära flygtrafiken, men det kan innebära problem om ambulansflyget behöver transportera en skadad person och det är fara för personens liv.

– Då har vi ingen schemalagd beredskap på plats, men räddningslagen innebär att räddningspersonalen kan beordra oss att öppna flygplatsen i ett sådant läge, säger Per Fröberg.

Cecilia Bengtström som är enhetschef vid LFV och ansvarig för flygledningen i Kiruna säger att det kan komma att påverka den reguljära flygtrafiken dagen efter.

– Vi har att följa regler och avtal när det gäller övertider och vila och det skulle innebära att den flygledare som tas ut nattetid inte kan ta det följande dagskiftet.

Oklart hur det går med ambulansflyget

Varken Roger Li eller Andreas Fredriksson kan ge svar på hur Region Norrbotten kommer att lösa ambulansflyget vid tidpunkter när flygplatsen är stängd.

– Situationen för Kiruna Airport är väldigt allvarlig då vi nu tvingas stänga.  Vi vill vara tillgängliga och hålla öppet så det är en tuff och tung uppgift för mig, säger Andreas Fredriksson.

Svårt att rekrytera personal

Anledningen till att flygplatsen står utan beredskap är att Luftfartsverket (LFV) inte klarar av att få in vikarier för de flygledare som saknas. En situation som var svår redan i slutet av januari men som nu ytterligare försämrats.

– Vi försöker lösa det med flygledare från andra flygplatser under förutsättning att de kan hantera Kiruna Airport, säger Roger Li vid LFV:s pressjour. 

Han säger också att det kan komma tillfällen när flygplatsen tvingas stängas och flygtrafiken omdirigeras till i första hand Gällivare.

Så ser närmaste tre veckorna ut

– Vi kommer att klara beredskapen och därmed ambulansflyget under nätterna de följande tre veckorna. Dock kommer vi att få stänga enstaka timmar dagtid men de timmarna lägger vi så att reguljärflyget inte ska påverkas.

LFV, Swedavia och Region Norrbotten kommer att fortsatt ha dialog med varandra om situationen.

– Vi har ett möte inplanerat i nästa vecka för bland annat uppdatering av läget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer