Kiruna IF i tavelbråk

Uppdaterad
Publicerad

Hockeyföreningen Kiruna IF vill ta ner en tavla i ishallen Lombia som ett led i sin hbtq-certifiering. Tavlan anses vara sexistisk och spegla en förlegad kvinnosyn.

Det handlar om verket ”Den blommande byråkratens rum” som är målad av surrealisten och naturlyrikern Sune Rudnert (1938-2007) och har hängt i publikgångarna i Lombia lite i skymundan sedan 1980 då hallen var alldeles nybyggd.

Nu har den plötsligt kommit fram i ljuset.

Kiruna IF i tavelbråk

Det är här i ishallen som Kiruna IF har sin hemvist med sina omtalade regnbågströjor och sin hbtq-satsning. Det har lockat en ny hockeypublik som har upptäckt verket och sett på det med andra ögon.

– Folk har reagerat och i vårt projekt måste vi ta upp frågan. Och väcker den anstöt så tycker vi att den ska tas ned och sättas upp någon annanstans, säger Johan Köhler, ordförande i Kiruna IF.

Väcker frågan om censurering

Det är Kiruna kommun som äger ishallen och som en gång i tiden har beställt verket. Och beskedet från fritids- och kulturförvaltningen är att det inte finns några planer på att hänga ned tavlan.

– Det finns motsvarande konst i Kiruna och i hela Sverige. När det gäller nakna kroppar har de ju avbildats i flera tusen år, säger kultursekreteraren Lennart Lantto.

I Kiruna IF väcker man frågan om man kan täcka över tavlan i samband med sina matcher, men på den punkten avråds de av Lennart Lantto.

– Man ska nog tänka sig för både en och två gånger innan man går in och censurerar konst genom att hänga över eller flytta den.

Frågan är vem som slutgiltigt ska avgöra frågan. Det har man ännu inget svar på i Kiruna kommun.

– Man säger ju att politikerna inte ska lägga sig i när det gäller konst och konstens innehåll. Då är frågan är det vi tjänstemän som ska ta beslutet eller hur ska man hantera det här. Det är en ny fråga att ta ställning till, säger Lennart Lantto.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kiruna IF i tavelbråk

Mer i ämnet