Foto: SVT

Avslag på ansökan om skoterförbud upprör renägare

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommun och samebyarna Gabna och Laevas är på kollisionskurs efter att kommunen helt avslog en ansökan om ett tillfälligt skoterförbud i ett område nordväst om Kiruna.

Kiruna kommuns arbetsutskott har avslagit Gabna och Laevas ansökan om skoterförbud inom ett område nordväst om Kiruna i samebyarnas renskötselområde från 20 april till barmarksperioden.

Tidigare har ansökan om tillfälligt skoterförbud i ett område endast delvis avslagits men enligt båda parterna så har en ansökan aldrig tidigare avslagits helt.

– Vi kommer att överklaga kommunens beslut till regeringen säger Thomas Svonni ordförande i Gabna sameby.

Beredd att stänga ner mindre områden

Kiruna kommun tog beslutet med motiveringen att landsgränserna är stängda mot Norge och Finland på grund av coronasmittan. Därför menar kommunen att det inte är lika mycket skotertrafik i fjällen just nu.

– Om vi ska ta ett beslut om ett tillfälligt skoterförbudsområde ska det vara motiverat. Vi är beredd att stänga ner mindre områden där det finns ren och där det finns risk att de verkligen blir störda, säger Gunnar Selberg (C) kommunalråd i Kiruna.

Känslig period för renarna

Samebyarna säger att orsaken till att de söker ett tillfälligt skoterförbud är att det är en känslig period för renarna när kalvningstiden börjar.
Det har varit ett dåligt renbete hela vintern, renarna söker bete i ett större område därför menar samebyarna att de inte kan söka skoterförbud i mindre områden.

– Jag som ordförande i samebyn och renägare reagerar med bestörtning om att man inte kan ge renarna betesro. Vi har högdräktiga vajor på fjället, de får inte bli störda under den här tiden, säger Per Erik Stenberg, ordförande i Laevas sameby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer