Det blev en hätsk debatt när kommunalrådet Gunnar Selberg (C) debatterade mot Anders Kråik, partiet Samerna. Hela debatten finns på SVT play. Foto: SVT

SVT:s debatt om skoterförbud väckte känslor i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en het och känslosam debatt när frågan om skoterförbudsområden i Kiruna debatterades i SVT:s program Opinion Live.

Frågan om skoterförbudsområden under vissa tider för att freda renskötseln har blivit allt mer omdebatterad de senaste åren. Den här säsongen kulminerade frågan när regeringen på skärtorsdagen beviljade samebyars överklagan och införde förbudsområden i Kirunafjällen över påsken.

– Påsken är den viktigaste helgen för väldigt många i Kiruna och det var så illa att folk inte fick åka ut till sina egna stugor, sade Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C).

Kråik: Förbudet är kopplat till djurskydd

På torsdagskvällen sände Opinion Live från Kiruna med fokus på frågan om skoterförbudsområden. Gunnar Selberg gick ut hårt och hävdade att frågan om att avlysa områden i fjällen egentligen inte handlar om renskötsel.

– Det handlar om synen på vem som äger marken, om att det är några ursprungliga rättigheter, om att det här är vår mark och inte er, sade han.

Anders Kråik blev inte svaret skyldig.

– Det här är kopplat till ett djurskydd och det är ganska allvarliga saker. Vi skyddar ett djur inom renskötseln.

Expert: Samer har juridiska rättigheter

Parterna i Kiruna deltog via länk i programmet. I studion i Göteborg fanns Marie B Hagsgård, expert i Europarådet om minoriteter och ursprungsfolk.

– Samerna har juridiska rättigheter att använda fjällmarken för renbete jakt och fiske. Det vilar på urminnes hävd och har samma skydd som äganderätten. Även om man kan tycka att det är orättvist att några äger mark och andra inte, så har man också rätt att utöva den juridiska rätten, sade hon.

Alla samer omfattas inte av rättigheterna

Håkan Jonsson, från partiet Jakt- och fiskesamerna, påpekade dock att det bara är en lite del av samerna som omfattas av rättigheterna.

– Jag är same själv, men jag har inga renar och är inte medlem i någon sameby och har absolut inga rättigheter att färdas till mina fiskevatten. Men då kanske någon säger att du inte har någon rätt att fiska, nej, de rättigheterna har ni också tagit ifrån mig.

I klippet ovan ser ni ett litet utdrag från debatten. Hela programmet hittar du här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.