Foto: SVT

Kommunala skoterförbud ogiltiga – i 20 år

Publicerad

De kommunala skoterförbuden som utfärdats de senaste 20 åren är ogiltiga. Det efter att regeringen upptäckt brister i terrängkörningsregelverket vilket innebär att befintliga skoterförbudsområden nu upphävs.

Den senaste tiden har frågan om skoterförbudsområden i den svenska fjällvärlden väckt stor debatt. Inte minst i Kiruna kommun där flera samebyar ansökt om förbud för att freda renarna under längre perioder.

Frågan har gett upphov till både diskussioner och ökade meningsmotsättningar och i flera fall har de kommunala skoterförbuden överklagats till regeringen.

Ogiltiga i 20 år

Men nu visar det sig alltså att de kommunala skoterförbuden har tillämpats fel och är ogiltiga, och de har de varit de senaste 20 åren.

– Regeringen har gått ut med information att de har upptäckt brister som gör att man inte har stöd i lag för förordningar som säger att kommunerna får fatta beslut. Det innebär att vi inte kan fatta beslut om tillfälliga skoterförbud och att tidigare beslut inte är giltiga säger Ann-Catrin Fredriksson, jurist vid Kiruna kommun.

Ändringar på gång

Eftersom bristerna i regelverket innebär att kommunerna saknar möjlighet att fatta beslut om terrängkörningsförbud kommer regeringen att skicka ut en promemoria med förslag till ändringar av regelverket på remiss för att rätta till felet.

– Under en övergångsperiod blir det länsstyrelsen som får fatta beslut. När nya reglerna är på plats blir det åter kommunerna som kan fatta besluten meddelar Hanna Björnfors, pressekreterare på Miljödepartementet.

Senaste förbudsbeslutet gäller inte

Inom Kiruna kommun finns idag skoterförbudsområden vid skidanläggningarna i Riksgränsen och Björkliden. Regeringens besked betyder att de förbudsområdena upphävs.

– Jag har varit i kontakt med de sökande och meddelat att beslutet om skoterförbud inte gäller, men att de kan söka hos länsstyrelsen från och med den 15 februari och fram till dess är det regeringen som kan fatta beslut, säger Ann-Catrin Fredriksson, jurist Kiruna kommun.

Regeringens förslag till ändringar av regelverket innebär att kommunerna får meddela föreskrifter om förbud mot, eller begränsningar för, terrängkörning från och med den 1 maj 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer