Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad kommunalrådet Gunnar Selberg (C) vill att LKAB ska göra för att detaljplanen ska släppas igenom i kommunfullmäktige i videon ovan. Foto: Karin Wésslen/TT/SVT

Kiruna kommun vill ändra ersättningsprinciperna – nytt bråk med LKAB på gång

Publicerad

Ersättningsprinciperna måste ändras innan LKAB:s detaljplan kring en kommande gruvstadspark släpps igenom, enligt Kiruna kommun. Men LKAB tycker tvärtom.

– Kommunen kan inte villkora detaljplaner, säger Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsomvandlingen.

Stadsomvandlingen i Kiruna går vidare med mer och mer stadsmark som nu förvandlas till industrimark.

Men nu har Kirunas kommunledning bestämt sig för att ersättningsprinciperna delvis måste förändras för att detaljplanen för gruvstadspark 3:2, med genomförandeplan, ska släppas igenom i kommunfullmäktige.

Selberg (C): ”Frågor vi är överens om”

Så här ser Kiruna kommuns kravlista ut (som handlar om att ge husägare fler valmöjligheter):

  • Förtida inlösen av fastigheter om de så kallade sakägarna väljer att ta ett nytt hus i kommunen.
     
  • Möjlighet att välja ett större eller ett mindre hus. Det är i så fall fastighetsägaren som ansvarar för den eventuellt ökade totalkostnaden för en sådan förändring.

Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) tycker att detta är små förändringar som LKAB borde acceptera.

– Vi har ju till och med diskuterat frågorna tillsammans tidigare i vår färdplan för framtida samverkan. Om LKAB går med på detta så tar vi avtalet på fullmäktige. Det här är egentligen frågor som vi är överens om, naturliga och självklara krav.

LKAB håller inte med Kiruna kommun

Men LKAB är inte alls överens med Kiruna kommuns kommunalråd. Snarare tvärtom då gruvbolaget anser att kommunen försöker villkora nya detaljplaner med förändrade ersättningsprinciper. I ett mejl till Kiruna kommun skriver Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsomvandlingen:

”Den ersättning som LKAB erbjuder sakägarna är en fråga mellan dem och oss. De krav på ändring av ersättningsprinciperna som kommunen ställer upp är varken realistiska eller relevanta. Mot bakgrund av det utgår LKAB från att kommunen inte avser att ställa krav på ett formellt godkännande av LKAB:s ersättningsprinciper för att anta detaljplanen 3:2.”

Bolaget förvånade över situationen

Stefan Hämäläinen betonar också att parterna var överens kring denna fråga så sent som i våras, men att det ännu en gång gått politik i detaljplanefrågorna.

”Vi är minst sagt förvånade över att denna situation uppstår igen och vi hoppas att frågan kan lösas inom kort.” skriver han i mejlet till Kiruna kommun.

Vill ej kommentera framför kameran

LKAB:s presschef Anders Lindberg menar att gruvbolaget varit tydliga i kontakterna med kommunen.

– Vi har i dagsläget inte mer att säga än vad som framgår i brevet till kommunen, så vi avstår att kommentera i intervjuform, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet