Idag slogs kommunfullmäktiges klubba i bordet och konflikten kring detaljplanen Gruvstadsparken 2:4 är över. Foto: SVT/Thommy Johansson

Långdragen konflikt mellan LKAB och Kiruna kommun är över

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen fattade Kiruna kommunfullmäktige beslut om att anta den omstridda detaljplanen Gruvstadspark 2:4. Detta betyder att gruvan kan fortsätta att expandera in mot Kiruna.

Dagens beslut klubbades snabbt igenom i ett enigt kommunfullmäktige då ingen i oppositionen hade något nytt att tillföra. Konflikten kring detaljplanen Gruvstadspark 2, etapp 4 har varit segdragen och pågått under drygt ett års tid. Men nu är den alltså över.

–  Vi har hela tiden velat gå fram med stadsomvandlingen, men vi ville få en samsyn med LKAB på plats före det och nu är det så och det känns riktigt bra, säger Gunnar Selberg (C), kommunalråd i Kiruna kommun.

– Vi är extremt lättade över att inte behöva prata om varsel inför sommarsemestrarna. Nu blickar vi framåt och arbetar tillsammans för Kirunas framtid, säger Michael Palo, direktör för affärsområde järnmalm hos LKAB i ett pressmeddelande.

Kommunen vägrade släppa igenom detaljplanen

LKAB har tidigare sagt att frågan om detaljplanen hotar gruvdriften i Kiruna. I maj lämnade bolaget även in en skrivelse till finansdepartementet och begärde att regeringen ingriper med ett planföreläggande mot Kiruna kommun.

Kirunas kommunledning, med centerpartisten Gunnar Selberg i spetsen, har dock vägrat att släppa detaljplanen om inte LKAB går med på deras krav. Det handlade först om en centrumnära järnvägsstation och ett nytt sjukhus som är lika stort som det befintliga.

Selberg: ”Nu ska det vara slut på tjafs”

Selberg tror inte att det offentliga bråket kring detaljplanen av Gruvstadspark 2:4 kommer att påverka relationerna framföver.

– Nej, inte det minsta. Vi är så pass seriösa båda två att vi inte kommer att hantera det här som några småungar. Nu gäller det att se framåt för oss båda. Vi ska visa vad vi vill och att det kommer att fungera. Nu ska det vara slut på tjafs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.