Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunstyrelsens Emilia Töyrä (S) om det läckande stadshustaket i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kiruna lagar läckande tak för 20 miljoner – vill att Peab betalar

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommun satsar 20 miljoner kronor på att en gång för alla laga det läckande taket på stadshuset. Pengarna tänker man kräva in från byggentreprenören Peab.

Ända sedan stadshuset var nytt har personalen från ställa ut hinkar i korridorer och kontorsrum när vattnet har droppat ned från taket.

De provisoriska lagningarna har inte hjälpt och LKAB:s särskilda fuktgrupp har under sex år inte framgångsrikt kunnat utreda vad läckagen beror på.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Nu satsar kommunen 20 miljoner på en ny takduk samt åtgärda takavlopp som man anser är felaktigt utförda. Åtgärderna ska upphandlas och förhoppningsvis inledas under sommaren.

Kräver att Peab tar notan

Samtidigt skriver kommunen till entreprenören Peab att arbetet kommer att utföras på deras bekostnad.

Peab har enligt underlaget till politiskt beslut nekat till ansvar. Därmed är den troliga fortsättningen att parterna kommer att mötas i rätten.

Utgången av en sådan process är oviss.

– Det finns inga garantier för att vi får tillbaka pengarna, men vi kan heller inte ha ett till hus som inte mår bra, säger Emilia Töyrä (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Peab vill utreda innan beslut tas

I en kommentar till SVT Norrbotten skriver Peab:

”Vår bedömning är att det skulle vara en omfattande och mycket dyr åtgärd att byta takduken innan det finns utredning som styrker att det kommer ha effekt.”

I klippet berättar Emilia Töyrä mer om problemet med det läckande taket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet