Kiruna Lapland: ”Vi har 40 000 besök per år”

Uppdaterad
Publicerad

Monica Risenius, vd för Kiruna Lapland, är osäker om turistbyrån går att driva vidare utan kommunens stöd.

Frågan är om det går att fortsätta driva turistbyrån utan de pengarna.

– Det är för tidigt att svara på innan vi har sett över verksamheten och tagit fram en omställningsplan. Vi har också bjudit in kommunen för att prata gemensamma strategier för framtiden, säger Monica Risenius, vd för Kiruna Lappland.

Turistbyrån kommer under alla omständigheter att behöva förändras med tanke på att många numera söker sin information digitalt och att man snart ändå måste flytta från nuvarande Kiruna centrum.

Men det är också många som efterfrågar den personliga servicen från personalen på turistbyrån. Omkring 40 000 personer besöker turistbyrån varje år enligt Kiruna Lapplands statistik.

Monica Risenius anser uppsägningen av avtalet är beklaglig och att en besparing på turismen i förlängningen kan innebära uteblivna intäkter till komunen.

– Trenden bland andra kommuner är att man ser en koppling mellan turismen och att driva tillväxt och skatteunderlag till kommunen.

Enligt Monica Risenius omsätter turismen över 750 miljoner kronor varje år och sysselsätter mellan 550-570 personer omräknat till helårsanställningar.

– Viktigt mitt i detta besked är dock att vi fortsätter att arbeta framåt för att göra nytta för våra medlemsföretag och besöksnäringen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.