Kiruna kommun slutar betala för turistbyrå: ”Lite stenålder”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunledningen i Kiruna vill säga upp medlemsskapet i turistorganisationen Kiruna Lappland. Det kan betyda att turistbyråns framtid är hotad.

Kiruna kommun har betalat en årlig summa till Kiruna Lappland sedan kommunen lade ner sin egen turistbyrå 1993. Men från årsskiftet sägs avtalet upp och Kiruna kommun sparar 900 000 kronor varje år. Enligt kommunalrådet Gunnar Selberg (C) handlar det framför allt om en besparing, men också om principer.

– Definitivt. Vi har sagt att vi ska förflytta resurser till kärnverksamheter som skolan, omsorgen och annan myndighetsutövning, säger Gunnar Selberg.

Kiruna Lappland ekonomisk förening är en paraplyorganisation för turistnäringen i Kiruna och ägnar sig åt marknadsföring, analyser och gemensamma satsningar för turismen i Kiruna. Serviceavtalet med Kiruna Kommun har sitt ursprung i uppdraget att driva Turistinformationen. Men pengarna från kommunen går enligt ett avtal till driften av turistbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.