Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hans Fernström om enkäten som Kirunaborna svarat på om ett äventyrsbad. Foto: SVT

Kirunaborna vill inte ha ett äventyrsbad

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar pusselbitarna falla på plats för Kirunas framtida badhus. I dag skrev Kiruna kommun kontrakt med en konsult som ska ta fram planer för ett liknande badhus som finns idag.

Under fem års tid har en projektgrupp arbetat med idéer och planering kring det nya badhuset. Bland annat har tusen Kirunabor svarat på en enkät om vad badhuset ska innehålla. Där framkom tydligt att de flesta inte vill ha ett äventyrsbad, utan ett badhus som liknar det som finns idag, med motionsbassäng, lekbassäng, barnbassäng och plaskbassäng.

Hans Fernström, avdelningschef för fritidsanläggningar vid Kiruna kommun, tror sig ha en förklaring.

Badhusbygget i Kiruna

– Möjligen handlar det om prisnivån för inträdet. Ska man bygga ett äventyrsbad kostar det mer att gå in, säger han.

Flera år kvar

Nu ska en konsultfirma ta över en stor del av arbetet med projektering och upphandling av bygget som ska stå klart i nya centrum till årsskiftet 2021-2022.

Dagens badhus var stäng för renovering 18 månader 2011-2012 för det skulle hålla fem år till. Den tidsfristen gick ut för ganska lite mer än två veckor sedan. Enligt den nya planen ska badhuset alltså klara sig ytterligare fyra år.

– Vi får göra regelbundna insatser, men vi tror att det kommer att klara sig, säger Hans Fernström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Badhusbygget i Kiruna

Mer i ämnet