Centrumsaneringen i Kiruna. Foto: SVT

Kirunas fyra största byggsatsningar genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

LKAB presenterar det som sägs bli Kirunas största byggsatsningen i Kirunas historia. Man kan naturligtvis räkna och värdera på olika sätt. Men nedanstående lista skulle i alla fall kunna räknas som de fyra största satsningarna fram tills dags dato.

Lombolo i Kiruna. Foto: SVT

1) Lombolo

Under den första halvan av 1960-talet stod valet mellan att fortsätta förtäta och bygga större och högre hur i centrala Kiruna eller öppna ett helt nytt område söder om Lombolosjöarna. LKAB:s nya upptäckter för malmens utbredning in mot centrum fällde avgörandet. Tusentals småhus byggdes i olika etapper mellan 1965-1980. Till projektet kan också flerbostadshusen på Lombolo backe och Lombolo strand räknas, vilket byggdes av ett bolag som ägdes gemensamt av Kiruna kommun och LKAB.

Stadsomvandlingen i Kiruna
Centrumsaneringen i Kiruna. Foto: SVT

2) Centrumsaneringen

Som i så många andra centrumkärnor i Sverige ersattes i Kiruna en gammal träkåkbebyggelse med moderna betongkomplex. Allt skissades upp i generalplanen från 1956 och processen inleddes med rivningarna i kvarteret Svarvaren och bygget av det så kallade NSD-huset 1957. Saneringarna fick sin kulmen i totalrivningen av kvarteret Ortdrivaren 1958-1961 och gjorde halt i och med rivningen av gamla Centralskolan 1972. Efter 15 år var centrum totalt förändrat.

KUJ 1365 i Kiruna. Foto: SVT

3) KUJ 1365

LKAB:s nya huvudnivå, 1 365 meter under den ursprungliga bergstoppen på Kiirunavaara, kostade tolv miljarder och tog tio år att bygga. Beslut om byggstart togs 2008 men då hade man redan börjat driva snedbanor (vägar) nedåt i gruvan. Invigningen skedde i maj 2013 men hela huvudnivån överlämnades formellt först i januari 2018.

KK4. Foto: SVT

4) KK4

Det fjärde kulsinterverket bakom Kirunavaara var ett jätteprojekt som kostade LKAB 6,4 miljarder kronor och stod färdigt 2008. För pengen fick man också ett nytt anrikningsverk, en ny utfrakt och en rökgasrening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet