Nya stadshuset i Kiruna. Runt stadshuset ska Nya Kiruna centrum byggas, där LKAB ska bygga fem kvarter. Foto: SVT

LKAB bygger 1 500 nya bostäder i Kiruna till 2022

Publicerad

Gruvbolaget LKAB ska bygga tusentals nya bostäder och kommersiella lokaler de kommande åren och är den största spelaren i Kirunas nya centrum.

LKAB håller just nu en presskonferens kring något man kallar för ”Den största byggsatsningen i Kirunas historia”. Där framgår det att man kommer att bygga 1500 bostäder i Kiruna till år 2022 i den pågående stadsflytten.

– Vi har byggt mest hittills. Vi kommer att återuppbygga de volymer vi påverkar, mer än hälften av nya Kiruna, säger Stefan Hämäläinen, direktör LKAB:s samhällsomvandlingar i ett pressmeddelande.

Färdiga detaljplaner

400 lägenheter har nyproducerats och 158 har hittills rivits. Nya områden med färdiga detaljplaner och pågående markarbeten är Luossavaara som rymmer 200 bostäder, Jägarskolan som rymmer 450 bostäder och kvarteren i Kirunas nya centrum.

– Det har byggts över dubbelt så många bostäder som det rivits. Vi tar vårt ansvar att säkra mark så att vi kan bygga nya hus till alla berörda husägare. LKAB är överlägset största aktören i nya centrum där vi bygger kvarter 4, 6, 7, 8 och 9, säger Joakim Björnström, chef för samhällsomvandlingen i Kiruna.

”Vi bygger hela tiden nytt”

En efter en drar byggprojekten igång och flyttkedjorna är redan startade där hundratals familjer fått nya hem med LKAB:s hjälp.

– Vi har redan ordnat nya bostäder åt över 300 familjer, både i nyproduktion och i äldre bestånd. Väljer nuvarande hyresvärdar pengar istället för nya hyreshus så får hyresgästerna en ny lägenhet hos oss. Vi bygger hela tiden nytt för att se till att alla erbjuds en bostad, det säkerställer bostadsbyggandet i Kiruna, säger Siv Aidanpää-Edlert, vd LKAB Fastigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet