Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Kiruna ska man nu sortera matavfall och Alexander Brobäck Nyrén renhållningsingenjör vid Tekniska Verken berättar om miljönyttan. Foto: SVT

Nu ska även Kiruna återvinna matavfallet

Publicerad

Nu har även Kiruna startat sortering och insamling av matavfall. Matavfallet transporteras till Bodens biogasanläggning.

Nu ska även Kiruna kommun följa regeringens mål att hälften av matavfallet ska sorteras och samlas in för omvandling till biogas och biogödsel.

Insamlingen har börjat och ska ske etappvis och vara fullt utbyggt till år 2021.

Börjar med villlorna

– Alla ska sortera matavfall, vi fokuserar nu i början på villor, under nästa år kommer vi att börja med flerbostadshusen, fritidshusen och verksamheter, säger Alexander Brobäck Nyrén, renhållningsingenjör vid Tekniska Verken i Kiruna.

Soporna transporteras till Boden

Tidigare brändes matavfallet i fjärrvärmepannan, men nu ska matavfallet efter insamling transporteras över 300 km till en biogasanläggning i Boden.

– Om vi tar transport av matavfall som exempel från Kiruna till Boden så kan matavfallet köras sju gånger längre och ändå är miljönyttan kvar, säger Alexander Brobäck Nyrén.

Idag är det 212 kommuner av landets 290 som sorterar ut matavfallet och behandlar det biologiskt och sluter kretsloppet.

I Norrbotten är det  Arvidsjaur, Pajala, Arjeplog och Gällivare som inte sorterar ut Matavfallet. I Gällivare och Pajala  planerar man på  att börja sortera matfall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer