I videon ovan kan du se mer av askgravlunden i Kiruna som förvaltningsrätten bedömts vara ett svartbygge. Foto: SVT

Askgravlunden i Kiruna är ett svartbygge – kapellet måste rivas

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna pastorat byggde en askgravlund utan tillstånd och fick avslag av länsstyrelsen på sin ansökan i efterhand. Nu har även förvaltningsrätten slagit fast att det handlar om ett svartbygge som måste rivas.

Kiruna pastorat byggde en askgravlund vid begravningsplatsen under våren och sommaren 2019, men ansökte om tillstånd först i augusti när hela konstruktionen var färdig och ett 20-tal urnor redan grävts ned.

Länsstyrelsen sade nej av konstnärliga och kulturhistoriska skäl en månad senare och nu har förvaltningsrätten kommit fram till samma sak.

Pastoratet överklagar

”Den nya askgravlunden medför en förvanskning av de kulturhistoriska värdena på begravningsplatsen. Tillstånd ska således inte medges för åtgärden” skriver rätten i sitt beslut.

– Det är klart att vi är besvikna. Pastoratet har redan investerat 900 000 kronor för etableringen av askgravlunden. Nu har vi skickat en överklagan till kammarrätten där vi begär prövningstillstånd, säger pastoratets fastighetschef Tommy Stridsman.

”Ta bort kapellet!”

Länsstyrelsens antikvarie Jeanette Aro är nöjd med domen och hon betonar att arkitekturen på platsen är viktig och att kapellet inte håller måttet, hantverksmässigt sett.

– Om domen står sig kommer vi att lägga ett föreläggande om att de ska ta bort kapellet, men de får fram till sommaren på sig. Sedan får de komma in med ett nytt förslag på utformning av ett kapell, säger hon.

Men de 20 urnor som redan grävts ned på platsen kommer inte att påverkas av förvaltningsrättens beslut.

– Där kräver vi ingen rättelse. Vi räknar med att det kommer att stå ett annat kapell på platsen så småningom, säger Jeanette Aro.

En askgravlund, eller asklund, är i Sverige en mindre anonym variant av en minneslund. Askan gravsätts i jorden och sprids alltså inte. Anhöriga får även delta vid gravsättningen och har möjlighet att sätta upp en namnskylt för att hedra den avlinde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.