Birgit Stark ser en tydlig ökning av kvinnor som vill operera ut sina implantat. (Arkivbild). Foto: Privat/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Plastikkirurgen om bortopererade bröstimplantat: ”Vi tar de här kvinnorna på stort allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Överläkaren Birgit Stark möter dagligen kvinnor som har olika problem med sina bröstimplantat. Hon ser en tydlig ökning av kvinnor som vill operera bort implantaten.
– Vi tar kvinnorna på stort allvar, säger hon.

Birgit Stark arbetar vid kliniken för rekonstruktiv plastkirurgi vid Karolinska Universitetssjukhuset och är registerhållare för det svenska bröstimplantatregistret BRIMP.

Hon tror att det i vissa fall handlar om breast implant illness.

– Vi kan i dagsläget inte säga att det går att vetenskapligt bevisa att de här kvinnornas symptom har med implantaten att göra, säger Birgit Stark.

”Kan aldrig lova att en patient blir helt bra”

Enligt Birgit Stark börjar en del kvinnor må bättre när man tar ut deras implantat.

– Men inte alla och vi kan heller aldrig lova att en patient blir helt bra om man tar ut implantaten. Jag brukar säga att om jag kan bota dig är jag glad med det finns inga garantier.

Register under utveckling

Sverige fick sitt bröstimplantatregister BRIMP först 2014, vilket är den första systematiska registreringen av bröstimplantat i Sverige. Cirka 5 000 kvinnor per år skaffar bröstimplantat i Sverige, enligt Plastik- och estetiska specialistföreningarna.

I slutet av 2018 var mer än 30 000 registrerade, men då ska tilläggas att BRIMP-registret fortfarande är ungt och under utveckling.

– Det är först på senaste tiden som man har börjat bilda bröstimplantatregister runt om i världen. Jag har ju kontakt med läkare i andra länder, exempelvis i Australien, och vi tittar nu tillsammans på cirka 160 000 registrerade kvinnor med implantat, men det är bara en liten del av alla miljontals kvinnor i världen som har bröstimplantat. För alla är ju inte registrerade, säger Birgit Stark.

Tydlig ökning

Sedan fem år tillbaka har Birgit Stark sett en tydlig ökning av kvinnor som vill operera ut sina implantat.

– De vill operera bort de av olika anledningar och jag har också märkt att oron ökar hos kvinnor som haft sina implantat längre än 10 år, säger Birgit Stark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer